Het lege croissantsmandje

In veel traditioneel aangestuurde bedrijven is het Bull-whipp-effect een serieuze bedreiging: aan de ene kant lopen voorraadniveaus gigantisch op terwijl er aan de andere kant niet kan worden geleverd door een tekort. Vooral in de wat langere ketens kan dit verschijnsel een enorm effect hebben.

Croissants

Het Bull-whipp-effect wordt veroorzaakt door de variatie in de vraag én door de vertraging tussen het moment van consumptie en het moment van productie. Een eenvoudig voorbeeld: afgelopen weekend zat ik met mijn vrouw aan het ontbijt in een hotel. De croissants waren op; in de keuken bakte de ontbijtploeg er snel nog een paar bij. Op het moment dat deze klaar waren en de gastvrouw ze op de buffettafel zette, kwam een groep van twaalf gasten op de buffettafel af. De croissants waren daarna opnieuw op.

Van ‘nóg meer’ naar ‘te veel’

Zuchtend liep de gastvrouw naar de keuken, waar een medewerker snel een nog grotere hoeveelheid in de oven plaatste. Na een kwartiertje lagen ook deze weer in een mandje op het buffet. Maar niet voor lang, want ook nu was de stormloop op de broodjes groot. Gevolg: de keuken besloot de hele voorraad croissants af te bakken. Toen deze vijftien minuten later klaar waren, waren de meeste gasten al weg. Of hadden ondertussen voor andere broodjes gekozen. Eindresultaat: het hele mandje knapperige croissants dat was gebakken, kon onverrichterzake de kliko in. Eeuwig zonde.

Rimpelingen gladstrijken

Kun je je voorstellen wat er gebeurt als er in die keten van productie tot consumptie niet twee partijen zijn maar zes? Of misschien wel vijftien? Dan worden kleine rimpelingen in de vraag enorm versterkt en kunnen de voorraden en tekorten echt enorm toenemen. De remedie? Gebruik tacttijd. Ik vertel je daar graag over. Desgewenst implementeer ik het bijbehorende proces samen met jou en je medewerkers in je organisatie.

Bas van den Brink
Bas.Procescoach
bas@bas-procescoach.nl
06-53337892