Was het wel zo’n goed idee…

In deze Corona tijd komen sommige bedrijven erachter dat het laten produceren van onderdelen voor hun productieproces in China ook niet alles is. Door de lockdown heeft de productie in China en vervolgens het transport voor grote problemen gezorgd in de beschikbaarheid van deze onderdelen in de Nederlandse maakindustrie. Met als gevolg stilstaande productielijnen.

Wellicht is het nu de tijd om nog eens hierover na te denken.
Als procesverbeteraar geloof ik er in dat we in Nederland in heel veel gevallen prima concurrerend kunnen werken, mits we ons de tijd gunnen om serieus na te gaan denken over het efficiënter maken van het productie apparaat. Ik merk in bijna alle gevallen waar ik wordt gevraagd voor procesoptimalisatie dat een halvering van de productietijd- en kosten eerder norm dan uitzondering is.

Dus, als we lokaal onze onderdelen gaan inkopen, of, nog beter, zelf maken waar mogelijk. Wat moeten we dan doen om efficiënt te worden en te blijven?