Kip of ei: over doorlooptijden en veel voorraad

Het klinkt logisch en aannemelijk: bij een lange doorlooptijd heb je meer voorraad op je werkvloer liggen. Ga maar na, wie elke dag honderd onderdelen de vloer opsleept,
heeft zo een flinke voorraad opgebouwd als producten pas na twee weken gereed zijn.

 Pak het probleem aan

Neem je dit alles voor lief ‘omdat het nou eenmaal zo is’? Of zou je er wel iets aan willen doen? Dat kan. Je kunt zelfs twee dingen aanpakken: je doorlooptijd verkorten óf je voorraad laten afnemen. Beide hebben invloed op elkaar. Wie de doorlooptijd verkort heeft niet zoveel onderdelen nodig op de werkvloer. Wie de voorraad op de werkvloer verkleint, heeft minder last van tig onderdelen waardoor er tempo komt in de doorlooptijden.

Reductie van voorraad als middel

Mijn advies: gebruik het verminderen van de voorraad op de werkvloer als middel om je doorlooptijden te verkorten. Hoe? Door bij elk werkstation de voorraad ‘onder handen werk’ te verkleinen.  

Tips

Het ‘onder handen werk’ als uitgangspunt nemen, is vele malen effectiever dan bezig zijn met het reduceren van wachttijden. Enkele tips om de problemen op te lossen waar je ongetwijfeld tegenaan loopt bij het aanpakken van ‘onder handen werk’:

  • Reduceer omsteltijden met de SMED-methode om eenvoudig om te schakelen van een huidige productieorder naar een nieuwe productieorder.
  • Pas de 5 Why- en A3-methode toe om fouten uit herbewerkingen systematisch op te lossen/te elimineren.
  • Gebruik takttijd om het ritme van de productie af te stemmen op de klantvraag en de Heijunka-methode om variaties in het aanbod te reduceren.

 Ik ben benieuwd welke voorraden jij deze week gaat reduceren. Hulp nodig? Ik help je graag!

Bas van den Brink
Bas.Procescoach
bas@bas-procescoach.nl
06-53337892