“Assumption, the mother of all fuck-ups”

Bijlmerramp
Bijlmerramp

Aannames zijn grove beoordelingen en lijken wat toepassing betreft een beetje op goede bedoelingen: ze klinken sympathiek (‘goh, wat denkt hij goed mee’) maar de weg naar de hel is ermee geplaveid. Ze kunnen leiden tot misverstanden, tot roddels, tot fouten. Een probleem los je er doorgaans niet mee op. En toch zijn aannames aan de orde van de dag. Hoe vaak hoor je iemand niet een verklaring geven voor een gebeurtenis die begint met ‘Volgens mij is de reden dat…’? Een aanname dus, waarmee je feitelijk nog niets weet.

 Catastrofe

Uitgaan van aannames kunnen echt catastrofale gevolgen hebben. Kijk naar de Bijlmerramp. Daar zette een aanname onheil van ongekende omvang in gang. Op zondag 4 oktober 1992 meldde de piloot van El-Al Boeing 747 aan de verkeersleiding van Schiphol: “We have lost engine 3 and 4”. Op de toren werd aangenomen dat ze ‘slechts’ waren uitgevallen…

Neergestort

In werkelijkheid waren ze van de vleugel afgevallen; grote delen van de vleugel en de flaps werden daarbij vernietigd. In de aanvliegroute naar de Buitenveldertbaan raakte het zwaar beschadigde toestel in een ongecontroleerde bocht. Niets kon meer voorkomen dat EL-Al 747 neerstortte op de flats Groeneveen en Klein-Kruitberg in de Bijlmer. Bij de ramp kwamen 43 mensen om het leven: de vier inzittenden van het vrachtvliegtuig en 39 bewoners van de flats.

 Alarmbellen

Wat iemand denkt te weten, is niet per definitie wáár. Wees je daarvan bewust en laat de alarmbellen rinkelen als je iemand hoort zeggen ‘Volgens mij…’ Interpreteer deze woorden voortaan als een aanmoediging om dóór te vragen en de feiten van een probleem te achterhalen. Daarmee voorkom je grote en kleine rampen.

Bas van den Brink
Bas.Procescoach
bas@bas-procescoach.nl
06-53337892